30 Ocak 2013 Çarşamba

0 Aynaları Kendimize Çevirelim

aynadaki yuzHayatınızda ki başarıyı nasıl ölçersiniz? Kasadaki paranızı sayarak mı ya da sahip olduğunuz mal varlıkları, gayrimenkuller midir başarınızı gösteren, yok yok aslında arkanızda bıraktığınız mirasta bir gösterge olabilir. Aslında en çok yaptığımız hataların başında gelmez mi başarıyı sahip olduğumuz metaryallerle eşit tutmak. Tek taşım var mı,iphone nun var mı,arabam var mı, yazlığın var mı ?

Ancak, hem mütevazi bir yaşam sürüp hem de çok başarılı olan dışarıda milyonlarca insan var. Finansal açıdan zengin olmayabilirler ama yaşam kaliteleri ve değerleri açısından bazen, biz çok modern geçinenlere göre daha zengin oldukları aşikar.

Peki bizler kendi adımıza yaşantımızı başarılı kılacak ve etrafımıza olumlu etki yaratacak neler yapabiliriz. Ben burada, bana göre hayatta ki gerçek başarıyı gösteren aklıma gelen özelliklerden bir liste hazırladım. Peki sizin listenizde daha farklı neler olurdu?


Samimi Ol Canımı Al : İnsanları etkilemek için uğraşmak ya da aldatmaya çalışmak, insanı sadece kendisinden uzaklaştırır. Kendiniz olmaktan  vazgeçmeyin.

samimiyet, ictenlikYapmacıklıktan Vazgeçmeli : İnandığım bir gerçek var ki bazen hareketlerimiz ağzımızdan çıkan kelimelerden daha yüksek sesle konuşurlar. Söylediklerimizle yaptıklarımız arasında uçurum olmamalı.

Gönülden Davranmak Lazım : Ne yaparsak yapalım ama gönülden yapalım. Gönülden yapılmayan her davranış ve her iş hayatı hem size hem de karşınızdakilere zehir eder. Teşekkür ve şükran duygularını ağzımızda gevelemeden, gönülden çıkaralım.

durustluk
Ey Dürüstlük, Bana Doğru Yolu Göster : Kendiniz ve karşınızdakilere dürüst davranın. Sizinle etkileşime geçenin karşısında dürüst ve saygın birini görmesine izin verin. Hayatta bir adım öne geçmek adına yapılan hile ve aldatma , bizi on adım geriye götürebilir. En doğru pusula dürüstlük ve onurdur.

Tevazu Tüm Erdemler İçinde Ulaşılması En Zor Olanıdır : Diğerlerinden daha başarılı olduğunu düşünerek ya da üstünlük taslayarak bir hayat geçirmektense, en yakın köprüden atlamak daha başarılı varsayılabilir. Alçakgönüllü olmak ya da tevazu göstermek her zaman çok kolay olmayabilir ama etkisi yüksektir.

Yol Haritanız Değerleriniz Olsun : Değerlerinizden bir yol haritası çizin ve hiç bir hava durumunun sizi yolunuzdan alıkoymasına izin vermeyin.

Ses Getirin : Önyargıların sağduyunuzu engellemesine izin vermeyin.

Parça Parça Olmak mı Bütüne Sahip Olmak mı : Hayatta gerçekten neyi elde etmek istiyoruz ? Detaylarda kaybolup bütünü kaçırmamak lazım. Sizinle bir şekilde iletişim kuran bir şekilde etkileşime geçen herkese dikkatinizin tamamını verin.

Nezaket İnsana Para Kazandırmaz Ama Herşeyi Satın Alır ( L.Montaigne) : 
Nezaket,nazikKarşınızda kim olursa olsun nezaketinizden asla vazgeçmeyin. Her zaman nazik olmaya özen gösterilmeli. Herkesin söyleyecekleri kendine göre değerlidir, karşınızdakinin konuşmasına müsaade edin.

Nerede Benim Bilgem? : Dışarıda bilge aramak yerine ilk önce içimizde ki bilgeyi ortaya çıkaralım. Hepimizin iç değerleri var, birbirimizin iç değerlerini anlamaya çaba sarfedelim. Alıştığımızın dışında olan farklı durumları anlamayı öğrenelim.

Merhamet En Etkili Silahtır : Hak etmediğini düşündüklerinize bile nazik ve şefkatli olmayı, size yardımcı olmayanlara bile yardım eli uzatmayı öğrenin.

Empati...Sempati...Empati...Sempati : İki farklı anlamı olan birbirinden ayıramadığımız iki kelime. İlk önce empati kurmayı öğrenmeliyiz. Her insanın farklı bir birey olduğunun ve herkesin farklı inanç ve değerlerinin olduğunun farkına varmalıyız. İkinci olarak sempatiyi hayatımıza almalıyız, insanların geçtiği duygusal durumları anlamaya çalışmalıyız.

Şefkatlimiyiz? : Gerçek bir ilgi bazen karşımızdakilerin tüm acılarını ve sıkıntılarını dindirebilir.

İster Özveri Deyin İster Fedakarlık : Kendimizi ön plana çıkarmadan ne kadar başkalarını düşünüyoruz? Karşılık beklemeden başkaları için iyi bir şeyler yapın. Uzun vadede de olsa size kar getirir.


Nefreti Aşmanın Tek Yolu Vardır : O da Affetmek : Hayata karşı cömert olalım. Affetmek özgürlüktür.

ozgurluk

Bunlar benim hayatta başarılı diyebileceğim bir insanın olmazsa olmazları. Elbette ki herkesin görüşü farklılık taşıyabilir. Peki sizin için hayatta başarıyı tanımlayan özellikler nelerdir?


Semra PINARLI



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder