11 Ocak 2013 Cuma

2 Farkındalık Değişimin Başlangıcıdır

Değişim, değişim, değişim...Hepimizin dilinden düşmeyen ama bir o kadarda uzak olan bir kelime. Değişim bizim kabuslar görmemize de neden olabilir , değişim bizim hayaller kurmamızı da sağlayabilir. İşin en kötü tarafı ise ister kabus görmeye neden olsun ister  hayal kurmaya, değişim zordur. Değişim zaman alır.Değişim disiplin ister. Değişim yürek ister.

Özellikle davranışsal bir konuda değişim yaratmak istiyorsak kendimizde uygun görmediğimiz bir tepkiyi değiştirmek istiyorsak işimiz gerçekten zor olur. Çoğumuzda ilk başta hevesle başladığımız şeyi bir süre sonra yarıda bırakırız. Nedeni ise, insanın en zor kendine hükmetmesidir. Çoğumuzda sırf bu yüzden kendimizi değiştirmek yerine başkalarını değiştirmeye kalkarız çünkü bu işin kolay tarafıdır.


Peki biz kendimizi pozitif yönde nasıl değiştirebiliriz ? İlk önce gerçekten değiştirmek istediğimiz hareketimizin bize zarar verdiğinin farkında olmamız gerekiyor. Farkındalık her şeydir. Farkındalık değişimin başlangıç noktasıdır. Aklımızdan geçenle yaptığımız hareketlerin farkında olmalıyız. Aklımızdan geçenle hareketlerimiz arasında uçurumlar olmamalı. Aklımız ve davranışlarımız uyumlu olduğunda gerçekten iç huzuru yakalayabiliriz.

Peki biz farkındalık sürecine nereden başlayabiliriz? Burada size önerebileceğim bir ay süresince gün içerisinde yapmaktan hoşlanmadığınız davranışlarınızı not almanız. Bir ay sonra bu notlarınızı incelediğinizde hangi davranışınız ön plana geçiyorsa ilk olarak ona odaklanmanız.

İlk  değiştirmek istediğiniz davranışınızı tespit ettikten sonra yine bir ay her gün bu davranışınızı değiştirmek için neler yaptığınızı not edin ve bir ay sonra göreceksiniz ki her gün buna odaklanarak daha iyiye gideceksiniz.

Ve bu süreçte unutmamanız gereken tek şey kararlı olmak. Hayal edin. İstediğiniz davranışı değiştirdiğinizde dışarıdan nasıl görüneceğinizi hayal edin. O an ki başarıya ulaşmış olmanın verdiği hazzı hayal edin. Hayal etmek sizi bir adım öteye götürecektir.

Peki siz kendinizde neyi değiştirmek istersiniz ya da sizin değişim ve farkındalık için ne gibi ipuçlarınız var?





Semra PINARLI







2 yorum:

  1. "Çoğumuzda ilk başta hevesle başladığımız şeyi bir süre sonra yarıda bırakırız. Nedeni ise, insanın en zor kendine hükmetmesidir. Çoğumuzda sırf bu yüzden kendimizi değiştirmek yerine başkalarını değiştirmeye kalkarız çünkü bu işin kolay tarafıdır."

    Yazının bu kısmında adeta kendimi buldum. Farkındalık yaratmak zor zanaat sahiden. Hani uğraşmak gerek. Denemeye değer. Kaleminize sağlık. Bloğunuzun tasarımı ve yazılar hayli hoş. Başarılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Öğretmenim Serdar Kara.

      Yazıları beğenmeniz memnuniyet verici...

      Sil