30 Temmuz 2013 Salı

0 TRAVMATİK HALLER

semra pınarlıUzmanlar der ki insanların ani karşılaştığı olumsuz olaylar insanları travmatik hallere sürükleyebilir. Beklenmedik durumlar insan bünyesinde ani reaksiyonlar yaratabilir.  Hazırlıksız  olduğunuz olaylar sindirim sisteminizi alt üst edebilir.

Peki bu gibi durumlarda nasıl hareket etmek gerekir. En yakın arkadaşlarınıza sorsanız takmamanız gerekir, ailenize sorsanız her şeyin hayırlısı gerekir, doktorunuza sorsanız bu tip durumlarda Atarax'ı bünyeye çakmanız gerekir.



Bana sorsanız ilk başta sakin olmak gerekir yada sakinleşmeye çalışmak. Sonra olayı yaşadığınız ortamdan uzaklaşmak ve bir süre olaylara dışarıdan bakmak. Tabii bu benim bahsettiğim ölüm anı değil ya da kaza anı ki onda bile soğukkanlı olunabiliyorsa ne mutlu.

Biraz daha travma ile ilgili  tıbbi bir açıklama yapmak gerekirse ;

Travma nedir ?

" Kişiyi korku, çaresizlik, dehşet içerisinde bırakan, kendisine yada bir başkasının fizik bütünlüğüne tehdit yaratan olaylara psikolojik travma denir. "

Genellikle psikologların yaptığı açıklama budur. İçeriği genişletilebilir yada nedenleri tek tek sıralanabilir.

Beklenmedik olaylara karşı insanların yaşadığı travmalar kişiye göre değişebilir. Bazıları bunu daha şiddetli yaşarken bazılarıda daha az hasarla atlatabilir. Aslında bünyenizin gücüyle alakalıdır bu ve bugüne kadar yaşadıklarınızla...

Ee hadi bir kere girdiniz diyelim psikolojik travmaya, bunun girişi var çıkışı yok diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.  Her yolun bir başı ve bir sonu olduğunu varsayarsak bununda bir çıkışı illa ki vardır ama tabii ki ilk önce farkındalık gerektirir.

Psikolojik travmadan çıkmak için ilk önce kendimize güvenilir bir ortam yaratmalıyız aynı macera filmlerinde olduğu gibi. İyi adam düşmanlardan kaçmak için hep güvenilir ortama saklanmaz mı? O zaman bizde hem sakinleşmek hemde kendi adımıza doğru planlar yapmak için güvenilir bir ortamda bulunmalıyız yada o ortamı kendimiz yaratmalıyız.

Yerimiz hazır, bu ortamı bir şekilde kendimiz için oluşturduk ama yetmiyor kendimizde kendimize karşı güvenilir olmalıyız. Unutmayın ki insanın en büyük düşmanı yine kendisidir. Bunu kendimiz için telkin yöntemleri kullanarak başarabiliriz.

Sonrasında illa ki bir uzmana başvurmak gerekir. Her zaman bir dış yardım almak faydalı olabilir fakat benden size nacizane bir tavsiye hemen ilaç kullanmamak adına doktorunuzu uyarmanızda fayda var. Malum son zamanlarda doktorlarımız bu konuda çok bonkör.

Peki neden yazın ortasında bu travmatik haller? 

Daha tatile çıkmadan güneş çarptı bizi.  Şirketçene hepimizde bir mide bulantısı, bir uykusuzluk durumu hakim.

Sadece bu psikolojiden nasıl kurtulurum çabası benimkisi...


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder